Τρίτη, 25 Φεβρουαρίου 2014

Caravaggio

Ένας από τους αγαπημένους μου αλλά και σπουδαιότερους ζωγράφους είναι ο Καραβάτζιο.
Παρακάτω θα διαβάσετε το βιογραφικό του και θα δείτε μερικά από τα πιο αντιπροσωπευτικά του έργα.Ο Μικελάντζελο Μερίζι ντα Καραβάτζιο (ιταλ.: Michelangelo Merisi da Caravaggio, (29 Σεπτεμβρίου 1571 - 18 Ιουλίου 1610), γνωστός περισσότερο απλά ως Καραβάτζιο, ήταν Ιταλός ζωγράφος, το έργο του οποίου ανήκει χρονικά στα τέλη του 16ου έως τις αρχές του 17ου αιώνα. Αν και οι πρώιμοι πίνακές του περιλάμβαναν κυρίως προσωπογραφίες, σταδιακά εξελίχθηκε σε έναν από τους σημαντικότερους ζωγράφους θρησκευτικών σκηνών. Το νατουραλιστικό ύφος του και η ανάδειξη της ανθρώπινης φύσης των αποστόλων και των μαρτύρων στα έργα του θεωρήθηκε ότι εξυπηρετούσαν τις βλέψεις της Αντιμεταρρύθμισης. Με την τεχνική του κιαροσκούρο κατάφερε να ενισχύσει το δραματικό στοιχείο και το μυστηριακό χαρακτήρα της πίστης, ενώ συνολικά η επαναστατική τεχνική των δραματικών φωτοσκιάσεων του τενεμπρισμού, όπως την εισήγαγε ο Καραβάτζιο, σφράγισε την μπαρόκ σχολή της ζωγραφικής.
Έχει χαρακτηριστεί ως ένας από τους πρώτους μοντέρνους ζωγράφους, ενώ σημαντική θεωρείται η συνολική επίδρασή του στην ευρωπαϊκή ζωγραφική. Παρά την επίδραση που είχε το έργο του στην εποχή του, αλλά και τις ισχυρές αντιδράσεις που προκάλεσε, περιέπεσε σε λήθη τους αιώνες που ακολούθησαν το θάνατό του, για να επανέλθει στο προσκήνιο κυρίως στη διάρκεια του 20ού αιώνα, καταλαμβάνοντας και διατηρώντας έως σήμερα περίοπτη θέση στην ιστορία της ευρωπαϊκής τέχνης.
 Η ταραχώδης ζωή του ζωγράφου θα μπορούσε εύκολα να συγκριθεί με τον βίο και την πολιτεία ενός εκκεντρικού ροκ σταρ.Μουσικός με λαούτο, 1597. λάδι σε καμβά, 94 x 119 εκ, Μούσειο Ερμιταζ, Αγία Πετρούπολη.Άγιος Ιερώνυμος, λάδι σε καμβά, 1606, 112 x 157 εκ, λάδι σε καμβά, Πινακοθήκη Μποργκέζε, Ρώμη.Η Ιουδίθ αποκεφαλίζει τον Ολοφέρνη, 1598, 145 x 195 εκ, λάδι σε καμβά, Εθνική Πινακοθήκη κλασικής Τέχνης, Ρώμη.Δείπνο στους Εμμαούς, 1602, 139 x 195 εκ., λάδι σε καμβά, Εθνικό Μουσείο, Λονδίνο


Δαβίδ, 1607, 90.5 x 116 εκ., λάδι σε ξύλο, Μουσείο ιστορίας της τέχνης, Βιέννη.


Η Έκσταση του Αγίου Φραγκίσκου, 1595, λάδι σε καμβά, 92.5 x 128.4 εκ., Μουσείο Ουαντγουόρθ Αθήναιον, Χαρτφορντ, ΚονέκτικατΗ Κλήση του Αγίου Ματθαίου, 1600, 322x340 εκ., Παρεκκλήσι Contarelli του ναού S. Luigi dei Francesi, Ρώμη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου